TEXTIEL SPELLEN

Wij hebben voor jullie een aantal hele leuke spellen bedacht! Kijk hieronder welke het zijn en ga er mee aan de slag!

GEHEUGENTEST
Bij dit spel moeten jullie zoveel mogelijk textiel proberen te onthouden. Je ouders, klasgenoot of de leerkracht leggen 15 à 30 voorwerpen van textiel op tafel, bijvoorbeeld hoeslaken, sokken, een jurk of broek, etc. Je mag hier ongeveer twee minuten naar kijken. Daarna worden de voorwerpen afgedekt en schrijf je alle voorwerpen die je je kan herinneren op een blaadje op. Vervolgens worden jouw antwoorden vergeleken met de voorwerpen die er liggen. 

Uitbreiding: Doe het een groep en maak er een wedstrijdje van wie het meeste kan onthouden!



WOORDENSLANG 
Bij dit spel moete je met een vriend of vriendin een zo lang mogelijke woordenslang maken met voorwerpen van textiel. Begin het volgende voorwerp altijd met de laatste letter van het vorige voorwerp. Bijvoorbeeld: jurk, knuffel, lakens, sjaal, laarzen... Als iemand er te lang over doet, bijvoorbeeld 10 seconden, heeft de ander gewonnen! Ga net zo lang door tot je een winnaar hebt. 

UITBEELDEN
Maak teams van twee tot vier kinderen. Eén iemand van het team moet een kledingstuk uitbeelden en de rest van de groep moet binnen een halve minuut raden wat er wordt uitgebeeld. Je kunt van te voren iedereen vijf kledingstukken laten opschrijven op kleine briefjes. Deze briefjes verzamel je in een pet of bak. De teams trekken per beurt een briefje om te bepalen welk kledingstuk ze moeten uitbeelden.

ROLLENSPEL
In kleine groepjes gaan jullie een rollenspel spelen. Hierin spelen twee kinderen dat ze samen langs de deuren gaan om oude kleding en textiel op te halen of de race te promoten. Eén of twee anderen spelen het huis waar de leerlingen een bezoekje aan brengen. Je vader, moeder of docent kan tips geven over hoe je leuk, enthousiast en doeltreffend over komt aan de deur.  

Variatietip: Doe alsof jullie op een plein of in een supermarkt staan te promoten. Laat enkele kinderen een soort ‘dorpsstraat’ vormen waar de verzamelaars/promotors ‘van deur tot deur’ langs gaan. 

TEXTIEL QUIZ
Je kan een Textiel Quiz organiseren voor je klas. Verdeel de klas in groepjes die het tegen elkaar op gaan nemen. Laat de teams het antwoord op je vraag opschrijven. Het team dat het antwoord goed heeft krijgt een punt. Maak zoveel mogelijk vragen zodat je klasgenoten lekker veel punten kunnen scoren!

Mogelijke vragen voor de Quiz:

Van welke materialen kun je kleding maken?: Mogelijke antwoorden: Katoen, polyester, wol, bont.

Geef een voorbeeld van textiel wat niet in de textielcontainer mag.  Mogelijke antwoorden: tapijten, vies en nat textiel, kussens of matrassen.

Hoeveel van het oude textiel belandt in de verbrandingsovens?  Antwoord: meer dan 60%

Hoeveel kledingstukken kopen Nederlanders gemiddeld per jaar? Antwoord: 46

Hoeveel items heeft een gemiddelde Nederlander in de kast? Antwoord: 173 

Hoeveel stuks kleding gooien we gemiddeld per persoon in Nederland weg? Antwoord: 40

Hoeveel liter water heb je nodig voor 1 broek? Antwoord: 8.000 liter water

Wat kun je doen met kleding die je niet meer draagt of kapot is? Antwoord: Repareren, naar de kringloop brengen, verkopen/weggeven, of in de textielcontainer gooien

 

 

Je kan ook zelf een spel verzinnen dat te maken heeft met kleding en textiel om in de klas te spelen,

wees creatief!