Over de Textiel Race

 

WAT IS TEXTIEL? 

Op dit moment wordt in Nederland meer dan 60%  van de totale hoeveelheid textiel afval niet gerecycled. Enorm zonde want er kan van alles mee gemaakt worden! Ga maar eens na wat je mogelijk thuis nog hebt liggen: een oude trui, teddybeer, kapotte zwembroek, gordijnen of een oud tafellaken? Recyclen kan beter door het gemakkelijker en leuker te maken. Dit doen we met de Textiel Race!

DE TEXTIEL RACE 

Tijdens de Textiel Race nemen scholieren uit groep 6, 7 en 8 het tegen elkaar op door textiel te ruilen, repareren en in te zamelen. De school die de hoogste score behaald wint een toffe prijs voor de hele klas! De behaalde punten worden gedeeld door het aantal deelnemende leerlingen van een school. De uitkomst hiervan vormt het aantal scorepunten waarop we de tussenstand baseren. Aantal punten / aantal leerlingen = scorepunten. De school die de hoogste scorepunten behaald, wint de race! 

Scholieren maken tijdens de race gebruik van deze website waarop ze kunnen zien wie er in de wijk textiel kwijt wil en wanneer dat kan worden opgehaald. Op deze manier kunnen we gericht inzamelen en kan op de website de score tussen de scholen bijgehouden worden.

DUURZAAM EN LEERZAAM 

Door mee te doen aan de Textiel Race leren scholieren al doende over de impact van textiel en dragen zelf bij aan een wereld zonder afval. Alle deelnemers krijgen een leuke, interactieve les op school. Wat is er nodig om een spijkerbroek te maken? Welke impact heeft dat op mens en milieu en waar kun je bijvoorbeeld je textiel inleveren? Tegelijkertijd gaan de scholieren in de praktijk aan de slag door spullen te ruilen, te repareren en binnen de wijk in te zamelen en leveren zo een belangrijke bijdrage aan een fantastisch toekomst waar afval tot het verleden behoort.

Voor uw als buurtbewoner wordt het bovendien heel makkelijk gemaakt om textiel in te leveren voor een nieuw leven. Je vult gemakkelijk je postcode in op de homepage. Is er een Race in de buurt dan kunnen kinderen uw textiel inzamelen. Is er geen Race in de buurt dan krijgt uw opties te zien voor hergebruik, reparatie of inzamelen. 

WAAR GAAT UW TEXTIEL HEEN?

De Textiel Race werkt samen met gemeenten, lokale inzameldiensten en kringloopbedrijven. Wij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel op een correcte manier bij sorteerders komt. Zij sorteren textiel om herbruikbare spullen eruit te halen, een deel kan nog verkocht worden in Nederlandse bij kringloop of vintagewinkels een ander deel gaat naar het buitenland. Dan blijft er nog een deel over dat gerecycled wordt. Zo werken wij onder andere samen met mooie bedrijven als I-did en the Wardrobe Flip die fantastische producten maken van afgedankt textiel. 

PRIJZEN EN NOMINATIES

De Textiel Race is een project van Race Against Waste.

Race Against Waste heeft verschillende projecten gebasseerd op het 'race-concept' en heeft daarmee al meerdere prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. 

In 2021 won Race Against Waste de Circular Award, dé belangrijkste circulariteitsprijs van Nederland, met de E-waste Race. De prijs werd zelfs digitaal (ivm corona) uitgereikt door Mark Rutte.

De Energy Globe Award Nederland van 2017, een prestigieuze prijs waar 178 landen aan deelnemen, mede georganiseerd door de UN. 

De E-waste 2.0 Challenge, een prijsvraag voor innovatieve ICT concepten om elektronisch afval in te zamelen. Deze prijs werd uitgeschreven door Wecycle, Utrechtinc en het Utrecht Sustainability Institute. Dit was het startsignaal voor het project! 

Timmy de Vos, initiatiefnemer van beide races behoorde tot de Duurzame Jonge 100 van 2016, een lijst met jonge aanvoerders voor duurzaamheid in Nederland.