Over de Textiel Race

 

WAT IS TEXTIEL? 

Op dit moment wordt in Nederland meer dan 60%  van de totale hoeveelheid textiel afval niet gerecycled. Enorm zonde want er kan van alles mee gemaakt worden! Ga maar eens na wat je mogelijk thuis nog hebt liggen: een oude trui, teddybeer, kapotte zwembroek, gordijnen of een oud tafellaken? Recyclen kan beter door het gemakkelijker en leuker te maken. Dit doen we met de Textiel Race!

DE TEXTIEL RACE 

Tijdens de Textiel Race nemen scholieren uit groep 6, 7 en 8 het tegen elkaar op door  textiel te repareren en in te zamelen. De school die de hoogste score behaald wint een leuke schoolreis voor de hele klas! De behaalde punten worden gedeeld door het aantal deelnemende leerlingen van een school. De uitkomst hiervan vormt het aantal scorepunten waarop we de tussenstand baseren. Aantal punten / aantal leerlingen = scorepunten. De school die de hoogste scorepunten behaald, wint de race! 

Scholieren zullen tijdens de race worden ondersteund door deze website waarop ze kunnen zien wie er in de wijk textiel kwijt wil en wanneer dat kan worden opgehaald. Op deze manier kunnen we gericht inzamelen en kan op de website de score tussen de scholen bijgehouden worden.

DUURZAAM EN LEERZAAM 

Door mee te doen aan de Textiel Race leren scholieren al doende over het recyclen van textiel. Alle deelnemers krijgen een leuke, interactieve les op hun school. Waar kun je bijvoorbeeld je textiel inleveren? Wat is er nodig om een spijkerbroek te maken? Tegelijk gaan de scholieren in de praktijk aan de slag door binnen de wijk in te zamelen en leveren zo een belangrijke bijdrage aan de recycling van waardevolle stoffen. Bovendien wordt inzamelen een stuk makkelijker voor de buurtbewoners! 

WAAR GAAT UW TEXTIEL HEEN?

De Textiel Race werkt samen met lokale gemeenten en lokale afvalophaaldiensten. Zij zorgen ervoor dat ingezameld textiel op een correcte manier bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Aan deze recyclers worden hoge eisen gesteld. Een van de textielinzamelaars met wie wij samenwerken is bijvoorbeeld Curitas.

Denk bijvoorbeeld aan kringloopwinkels of bedrijven die nieuwe producten maken uit kapot textiel.

PRIJZEN EN NOMINATIES

De Textiel Race is een aanvulling op de populaire E-waste Race. Hiermee zijn al verschillende prijzen in de wacht gesleept:

De Energy Globe Award Nederland van 2017, een prestigieuze prijs waar 178 landen aan deelnemen, mede georganiseerd door de UN. 

De E-waste 2.0 Challenge, een prijsvraag voor innovatieve ICT concepten om elektronisch afval in te zamelen. Deze prijs werd uitgeschreven door Wecycle, Utrechtinc en het Utrecht Sustainability Institute. Dit was het startsignaal voor het project! 

Timmy de Vos, initiatiefnemer van beide races behoorde tot de Duurzame Jonge 100 van 2016, een lijst met jonge aanvoerders voor duurzaamheid in Nederland.